I august 2021 udkom FN med en klimarapport, som endnu engang satte streg under de store og alvorlige konsekvenser ved klimakrisen. Samtidig har vi ifølge verdensorganisationen under ti år til at nå de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Verdensmålene udgør en lang række mål, som forpligter alle FNs 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og en mere bæredygtig økonomisk vækst. Målene skal sætte verden på rette kurs mod en mere bæredygtig udvikling i fremtiden, og de appellerer til, at alle lande, stater, organisationer, institutioner og brancher tager del i forandringerne.

Der er altså efterhånden bred enighed om, at vi er nødt til at prioritere bæredygtighed og den grønne omstilling i alle områder af vores samfund. Det gælder også i kulturverdenen. Vi stiller skarpt på kulturbranchens muligheder og udfordringer, når det kommer til bæredygtig udvikling. For hvordan hænger bæredygtighed og kultur egentlig sammen? Hvad kan vi gøre for at skabe mere bæredygtige kunstproduktioner? Kan kunst og kultur være med til at inspirere og drive den bæredygtige omstilling? Og skal kulturen egentlig have sit eget verdensmål? Med afsæt i de spørgsmål dykker vi ned i det brede bæredygtighedsbegreb, søger svar hos udvalgte eksperter, kunstnere, organisationer og institutioner og kommer med konkrete eksempler på, hvordan kulturen kan spille en større rolle i den bæredygtige omstilling og mobilisering.

Rigtig god fornøjelse!

Talebobler som visualiserer samtaler om bæredygtighed inden for kulturbranchen

Mange forbinder nok bæredygtighedsbegrebet med klimaforandringer og den grønne omstilling, men begrebet er faktisk utroligt bredt og dækker over flere forklaringer. Vi har opsøgt en række eksperter, som har hjulpet os med at definere det og fået deres perspektiver på, hvordan kultur og bæredygtighed hænger sammen.

INTERVIEW, LYD, RAPPORTER, LINKSAMLING

Eksempler på bæredygtig kunst, herunder en troldeskulptur af genbrugstræ

Den bæredygtige omstilling drejer sig blandt andet om at mindske et ressourcespild. Det gælder også i kultursektoren, hvor der efterhånden findes mange gode eksempler på, hvordan kunstproduktionen kan gøres grønnere og mere bæredygtig. Vi har spurgt en række kunstnere og andre kulturaktører om, hvordan de arbejder med at producere kunst og kultur med bæredygtighed for øje.

INTERVIEW, REPORTAGE, BOGUDRAG, GUIDE, CASESAMLING

Personer som er engageret og inspireret af et kunstværk

Kunst og kultur har et stort potentiale for at engagere og inspirere os til at tage del i den bæredygtige omstilling og de mange forandringer, udfordringer og muligheder, som vi står overfor i fremtiden. Den holdning har flere kunstnere og kulturinstitutioner taget til sig de seneste år, og mange steder spirer nye projekter, der alle fortolker bæredygtighed og verdensmål gennem kunsten.

En person som kigger på en kæmpe salat skulptur, som en refleksion over vores rolle i bæredygtighed

Kulturen har en unik rolle i den bæredygtige omstilling. Kulturelle oplevelser kan få os til at reflektere over vores rolle i verden og kan derfor nå os på en anden måde, end facts og tal kan. I Midtjysk Kulturakademi arbejder vi igennem flere initiativer aktivt med kulturlivets muligheder og ansvar, når det handler om den bæredygtige omstilling. Sammen med en række kulturaktører og eksperter undersøger vi, hvordan kulturen kan mobilisere til en bæredygtig omstilling, og om kulturen kan hjælpe os med vanebrud i praksis.

VIDEO, INTERVIEW, CITAT, RAPPORT

2021-2023

bæredygtighed

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo