Hvorfor har kulturen bæredygtig værdi?

kom igang med ESG

ESG er den nye samlebetegnelse for virksomheders arbejde med bæredygtighed. ESG står for “environmental, social og governance” og er en samlebetegnelse for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i en virksomhed.

Her kan du finde information og inspiration til jeres arbejde med bæredygtighed i form af en ESG-tilgang.

INTRODUKTION TIL ESG

Her kan du møde Lotte Hansen, direktør for Hansen & Ersbøll Agenda, og få en præsentation af indholdet på denne side.

portraetter-08

Medvirkende

LOTTE HANSEN,
DIREKTØR, HANSEN & ERSBØLL AGENDA

Model der illustrerer ESG er kombinationen af miljøforhold, socialt ansvar og ledelsesforhold som til sammen skaber bæredygtighed.

Hvad er ESG?

ESG-udtrykket blev oprindeligt udviklet af internationale investorer og organisationer i 00’erne for at kunne vurdere påvirkningen fra bæredygtighedsforhold på investeringer. I dag har ESG en langt bredere anvendelse og er blevet indarbejdet i dansk lovgivning og EU-lovgivningen.

Det er relevant for alle danske virksomheder – uanset størrelse – at forholde sig til bæredygtighed gennem en ESG-tilgang:

1. lovkrav

Nye EU-regulativer (CSRD m.fl.) gør det lovpligtigt fremover at rapportere på ESG og bæredygtighed.

2. fællessprog

ESG er aktuelt den bredest anerkendte måde at arbejde med bæredygtighed på, som derfor sikrer et fælles sprog på tværs af brancher, sektorer, størrelser m.m.

3. forventninger fra omverdenen

Det forventes af stort set alle interessenter (myndigheder, samarbejdspartnere, kunder, investorer m.fl.), at virksomheder forholder sig til ESG på en eller anden måde, og gerne i form af dokumentation og rapportering.

4. rekruttering og fastholdelse

En stærk ESG-profil kan hjælpe med at tiltrække og fastholde medarbejdere.

virksomhedsguiden

Virksomhedsguiden er udviklet af Erhvervsstyrelsen og indeholder et bredt udbud af digital vejledning fra offentlige myndigheder. På Virksomhedsguiden finder du desuden information om og gode råd til bæredygtig omstilling, herunder ESG, klimaregnskab, due diligence, greenwashing m.m.

LÆS MERE OM GRØN OG BÆREDYGTIG OMSTILLING (ÅBNER I NY FANE)

EKSEMPEL PÅ ESG-TABEL

Nedenfor finder du et eksempel på en ESG-tabel med udvalgte parametre på E, S og G. Yderligere parametre kan tilføjes efter ønske. Du kan bruge modellen til at komme igang med ESG-arbejdet i din institution. Her får du et overblik over og inspiration til nogle konkrete steder, du kan sætte ind, hvis du gerne vil måle på og forbedre dit arbejde med bæredygtighed.

download esg-tabellen som excel-fil

ESG-tabel-1
esg_illu_tabel

Erfaringer fra kulturinstitutioner

Her kan du finde en række eksempler på kulturinstitutioner, som har arbejdet målrettet med ESG som en del af vores kursusforløb "Culture Plan Earth" ved Hansen & Ersbøll Agenda i 2023.

cases-20

TEATERHUSET FILUREN, Aarhus

Teaterhuset Filuren har arbejdet med at sikre, at teateroplevelsen har det lavest mulige aftryk. Da teatret bor til leje, har det været vanskeligt at måle CO2-forbruget for ejendommen, men de har anvendt Klimakompasset til at opgøre deres klimaaftryk. Hensigten er i sidste ende at kunne synliggøre CO2-aftrykket pr. købte billet.

SLAGTERIET, Holstebro

Slagteriet, som er et ”produktionshus for kulturelt og kreativt entreprenørskab”, har en ambition om at have et totalt forbrug af energi og ressourcer pr. besøgende, som ligger 20 % under sammenlignelige kulturinstitutioner. For at kunne opnå dette, udarbejder Slagteriet klare retningslinjer for alle leverandører, erhvervskunder m.m., samt sætter konkrete mål for stedets forbrug af materialer, fødevarer, energi m.m.

SWINGING EUROPE, HERNING

Swinging Europe er en kulturinstitution med en ambition om at inspirere til en mere bæredygtig og meningsfuld tilgang til turnevirksomhed ved at sætte fokus på grøn transport, overnatning og forplejning, og ved at stille grønne krav til samarbejdspartnere. Dette sker bl.a. gennem slow touring, som handler om at nedsætte sit klimaaftryk på en række parametre ved at afsætte tid til mere bæredygtige valg og løsninger.

Aarhus Volume, AARHUS

Aarhus Volume ønsker at skabe de bedst mulige rammer for social inklusion og ligestilling. Kulturinstitutionen har derfor lavet en målsætning om bl.a. at mappe sin bookingprofil, lave spørgeskema til frivillige og involvere sin venuebooker for at kunne måle udviklingen indenfor områder som diversitet og repræsentation (køn, social baggrund m.m.) blandt de besøgende.

Et barn maler et træ som et billede for bæredygtighed

Få mere inspiration til at arbejde med bæredygtighed i kulturbranchen i vores tidligere tema om kultur og bæredygtighed.

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo