Europæisk Kulturregion og partnerskabet ART HACK har sendt arkitekt, vært og kulturpersonlighed Ane Cortzen på road trip til en række midtjyske kulturhuse. Det er blevet til en podcast og et nyt tema på Midt i Kulturen, der tager temperaturen på de danske kulturhuse og fortæller historien om de mange lokale ildsjæle, der hver dag pukler for at udvikle deres lokalsamfund gennem kunst, kultur, foreningsliv og kreativt iværksætteri.

Hvert podcast-afsnit er optaget på location i fire meget forskellige kulturhuse i Region Midtjylland og har hver sit eget tema, som udspringer fra det sted, vi besøger. Vi kommer vidt omkring fra performativ lydvandring i Ebeltoft til kreativt iværksættermiljø i Holstebro.

Kulturhusene favner nemlig bredt. Her trives frivilligheden, foreningslivet, den tværfaglige kunstproduktion, lokal madkultur og kreativt iværksætteri i en smeltedigel – hvor det tit er de lokale selv, der får tingene til at ske. For øjeblikket er der gang i en diskussionen om, hvordan vi bedst sikrer fremtiden for de danske kulturhuse. Nogle vil have kulturhusene på finansloven med en national støtteordning på området, mens andre vil lade kommunerne og samfundene derude bestemme selv – og klare sig selv.

Vi håber, at dette tema og podcasten kan nuancere debatten og give flere perspektiver på, hvordan kulturhusenes potentiale bedst udnyttes og understøttes i fremtiden. 

Rigtig god lytte- og læselyst!

En plantegning af et kulturhus som viser forskellige kulturelle aktiviteter

Der findes en stribe af kulturhuse rundt i hele Danmark, som rummer alt fra musik, teater, dans, udstillinger og en lang række andre kulturaktiviteter. Husene bliver brugt til at præsentere professionel kunst og kultur, men det er i høj grad også et sted, hvor borgerne selv kan deltage, skabe og sætte deres egen dagsorden. Vi har talt med Louise Ejgod Hansen, der er forskningsleder på Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet og projektleder for DELTAG - et fireårigt forskningsprojekt, som har til formål at kortlægge, undersøge og udvikle kulturhusene i Danmark. For hvad er et kulturhus egentlig? Hvordan opstod det? Og hvordan bruger vi det?

ARTIKEL, RAPPORTER

Fællesskabet og sammenarbejdet omkring et kulturhus visualiseret af en flok mennesker som holder i hånd rundt om huset

I første afsnit af podcasten 'Kulturen er i Huset' besøger Ane Cortzen Sambiosen på Samsø. Her sætter Jeppe Skriver, daglig leder af Sambiosen, og Peter Boesen, partner i Urban Goods, ord på, hvad det egentlig er, der gør kulturhuse til noget helt særligt. Samtalen kommer ind på emner som frivillighed, organisering og ledelse samt kulturhusenes udfordringer og store potentiale.

PODCAST 

En illustration af maltfabrikken i Ebeltoft, hvor der kommer kultursymboler ud af skorstenen

På Maltfabrikken i Ebeltoft har Ane Cortzen sat Kristian Krog, direktør på Maltfabrikken, Rasmus Malling Lykke Skov, dramaturg og kunstnerisk co-leder leder af Teater Fluks, og Ellen Braae, arkitekt og professor i landskabsarkitektur og byudvikling, i stævne. Her fortæller Rasmus Malling Lykke Skov om sit nylige ophold på Maltfabrikken, hvor han kunstnerisk har iscenesat Maltfabrikkens ånd og fortælling i en lydvandring. Det er udgangspunktet for en samtale om kulturhuses evne til at ændre et lokalsamfund og om kunstproduktion i nærhed med en lokalbefolkning.

PODCAST 

En illustration af slagteriet i Holstebro, som rummer en masse idéer og innovation

På Slagteriet i Holstebro møder vi Pia Stræde Palmelund, direktør for Slagteriet, i en samtale med H.C. Østerby, borgmester (S) i Holstebro, og Peter Kjeldbjerg, direktør for ErhvervsForum Holstebro. De diskuterer emner som kreativt iværksætteri, alternative partnerskaber og kulturens potentiale som vækstmotor for en kommune.

PODCAST 

InSide i Hammel illustreret ved at en flok mennesker samlet skubber til loftet for kulturen

Lene Bjarke Skov, leder af kulturhus og bibliotek InSide i Hammel, viser rundt i det store kulturhus, der tidligere har været et møbelhus. Her inviterer Ane Cortzen formand for interesseorganisationen Kulturhusene i Danmark, Mette Strømgaard Dalby, og Louise Ejgod Hansen, forskningsleder på Center for Kulturevaluering, Aarhus Universitet til samtale. Med udgangspunkt i projektet DELTAG, som undersøger borgerinddragelse på landets kulturhuse, handler samtalen om kulturhusenes funktion som lokalt mødested og driver for sammenhængskraft.

PODCAST 

Åben DIGITAL debat i kulturhusklubben

Vil du deltage i debatten? Så tjek ind i Kulturhusklubben. 

Kulturhusklubben er en digital samtale inspireret af det klassiske bogklubsformat, hvor man selv kan byde ind med erfaringer, problemstillinger og ideer. Klubben er målrettet dem, der til dagligt arbejder i og med kulturhusene. Kulturhusklubben er din mulighed for at give dit perspektiv på tematikkerne og dele ud af dine erfaringer. Vi samler alle holdninger og input sammen og bruger dem til at forbedre vilkårene for kulturhusene og deres brugere i fremtiden.

Hvert arrangement tager udgangspunkt i et afsnit af Europæisk Kulturregion og ART HACKs podcastserie 'Kulturen er i Huset'.

Du bedes lytte til ugens afsnit inden deltagelse i Kulturhusklubben. Du finder podcastserien på en række gængse podcastplatforme og her på siden, hvor vi offentliggør et nyt afsnit hver mandag i maj måned. 

Der er plads til et begrænset antal deltagere hver gang, så husk at melde dig til den eller de klubber, der bedst passer til dit interesseområde.

Tema #1: Hvem ejer kulturhusene?
Podcast udgives mandag d. 3. maj 2021
Kulturhus-Klubben #1: Onsdag d. 5. maj 2021 kl. 8.30-9.30

Tema #2: Kulturhuset som katalysator for lokal udvikling
Podcast udgives mandag d. 10. maj 2021
Kulturhus-Klubben #2: Onsdag d. 12. maj 2021 kl. 8.30-9.30

Tema #3: Når 1+1 giver 3 – kreativt iværksætteri og vækst
Podcast udgives mandag d. 17. maj 2021
Kulturhus-Klubben #3: Torsdag d. 20. maj kl. 8.30-9.30

Tema #4: Fremtidens kulturhuse og kulturhusenes fremtid - med deltagelse af kulturordfører for Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær, og formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V)
Podcast udgives fredag d. 21. maj 2021
Kulturhus-Klubben #4: Onsdag d. 26. maj kl. 8.30-9.30

Kulturhusklubben præsenteres i samarbejde med Performing Arts Platform.

TILMELD DIG KULTURHUSKLUBBEN HER


MAJ 2021

Kulturhuse

pil_MIK-04-1

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo