cover_FORSIDE-copy-01

TEMA 9 - MAJ 2023

Vækstlag defineres af en gruppe af mennesker, der er på vej frem og som skaber ny udvikling på et område. Udvikling, engagement og kreativitet er nøgleord inden for kulturens verden, men hvad indebærer vækstlag i en kulturel sammenhæng, og hvilken betydning har disse grupperinger for kulturens udvikling? I dette tema sætter vi fokus på de tiltag, organisationer, grupper og miljøer, som arbejder på at fremme det kulturelle liv og initiativer.

Asset-2

TEMA 7 - FEBRUAR 2022

I foråret 2021 placerede Danmarks Statistik kulturbranchen i top tre over de hårdest ramte brancher under corona-pandemien. I to år har kunsten og kulturen gentagne gange skulle finde sin plads i en verden, hvor fysiske oplevelser i lange perioder ikke var en mulighed. Med dette tema sætter vi fokus på, hvad vi som kulturbranche tager med os fra corona-tiden, og hvordan de seneste år har påvirket fremtiden for kunst og kultur. Vi ser nærmere på kulturlivets tilstand, mens genåbningen langsomt tager form og stiller spørgsmålene: Hvad har vi lært? Hvor står vi nu? Og hvor skal vi hen?

udkast1_digitalisering-2

Hvad er det egentlig, vi taler om, når vi bruger ordet “digitalisering” i kulturlivet? Forstår alle det samme ved begrebet? Corona-krisen har for alvor sat fart på den digitale omstilling og tænkning. Vi har i højere grad fået øjnene op for, hvor bredt digitaliseringen potentielt spænder i kulturinstitutione, og vi er blevet mere bevidste om, hvor vigtigt det er, at den digitale praksis integreres i hele organisationen og forankres strategisk. I Midtjysk Kulturakademi sætter vi fokus på digitaliseringens potentialer og konkrete udfordringer i kulturbranchen og dykker ned i digitalisering som et nødvendigt forandringsredskab for kulturinstitutioner i fremtiden.

thumbnail_Untitled_Artwork-1

TEMA 5 - NOVEMBER 2021

Der er efterhånden bred enighed om, at vi er nødt til at prioritere bæredygtighed og den grønne omstilling på alle områder af vores samfund. Det gælder også i kulturverdenen. I dette tema stiller vi skarpt på kulturbranchens muligheder og udfordringer, når det kommer til bæredygtig udvikling. For hvordan hænger bæredygtighed og kultur egentlig sammen? Hvad kan vi gøre for at skabe mere bæredygtige kunstproduktioner? Og hvordan kan kunst og kultur være med til at inspirere, drive og mobilisere den bæredygtige omstilling? Vær med, når vi sammen med en række kulturaktører og eksperter undersøger, om kulturen egentlig kan være med til at redde verdenen.  

Kulturhuse_forside2_pin

TEMA 4 - MAJ 2021

Europæisk Kulturregion og partnerskabet ART HACK har sendt arkitekt, vært og kulturpersonlighed Ane Cortzen på road trip til en række midtjyske kulturhuse. Det er blevet til en podcast og et nyt tema på Midt i Kulturen, der tager temperaturen på de danske kulturhuse og fortæller historien om de mange lokale ildsjæle, der hver dag pukler for at udvikle deres lokalsamfund gennem kunst, kultur, foreningsliv og kreativt iværksætteri. Hvert afsnit er optaget på location i fire meget forskellige kulturhuse i Region Midtjylland og har hvert sit eget tema, som udspringer fra det sted, vi besøger. Kulturen er i huset!

tema-01

TEMA 2 - DECEMBER 2020

Kunst og kultur har stor betydning for vores sundhed, trivsel og livskvalitet. Verden står lige nu midt i en af de største globale sundhedskriser, vi nogensinde har oplevet. En krise, der - udover de fysiske og samfundsøkonomiske konsekvenser - også betyder, at mange mennesker kæmper med svære mentale følger af ændringerne i deres hverdag, isolation og usikkerhed. Det handler blandt andet om ensomhed, angst, stress og depression. Det er derfor det helt rigtige tidspunkt at se nærmere på kunst og kulturs indvirkning på vores sundhed - og på de nye muligheder og udfordringer, som en stærkere kobling af kulturlivet og sundhedssektoren medfører for kunstnere og kulturinstitutioner.

CORONA_1080

TEMA 1 - SEPTEMBER 2020

I den sidste tid er der én problematik, der har overskygget alle andre. Derfor skal vores første tema selvfølgelig handle om det virus, der har sat hele verden i undtagelsestilstand. Midt i Kulturen er barn af corona-krisen. Platformen er blevet til som et alternativt digitalt konferencerum, hvor man kan blive inspireret, lære af andres erfaringer og møde nye perspektiver - både mens vi ikke kan være sammen fysisk og i fremtiden. For det digitale landskab tilbyder fortsat masser af nye muligheder for kulturformidling, publikumsudvikling, nye forretningsmodeller og oplevelsesformater.

“Kulturlivet har været nødt til at genopfinde sig selv under coronakrisen. Det har resulteret i masser af kreative og nyskabende løsninger på, hvordan vi kan opleve kunst og være sammen, mens vi er adskilt. Det har vist en modstandsdygtighed og en fantastisk innovationsevne, og det har givet nogle vigtige erfaringer, som er med til at styrke en kulturbranche, der stadig er hårdt ramt af krisen.”

- Anders Kühnau, Formand for Regionsrådet i Region Midtjylland

“Kunsten og kulturen har i den seneste tid formået at samle os på trods af den fysiske afstand. Digitale kulturoplevelser, drive-in-koncerter, baggårdsunderholdning, online læsegrupper, fællessang i haverne og alle mulige andre corona-venlige kulturaktiviteter har været med til at skabe mening, refleksion og fællesskab i en tid præget af frygt og usikkerhed. Og det har mindet os alle sammen om, hvor stor betydning et levende kulturliv har for vores samfund.”

- Torben Hansen, Formand for Kommunekontaktrådet (KKR) i Midtjylland OG Borgmester i Randers Kommune

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midt i Kulturen tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Bettina Kiilsgaard Henrichsen
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 40 85 04 05
bettina.henrichsen@ru.rm.dk

Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Cookiepolitik

MIDT I KULTUREN

Midt i Kulturen er Midtjysk Kulturakademis digitale platform for videndeling i kulturlivet. Bag Midtjysk Kulturakademi står Europæisk Kulturregion - et kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen.

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

EuropeanRegionOfCultureLogo_DK_RGB_Horizontal_W