Horsens Kommunes bylivsindsats, ‘Mærk Byen’, har haft travlt med at opfinde kreative formater i corona-tiden, hvilket blandt andet har udmøntet sig i en en Kør-selv-festival, der løb af stablen i weekenden 4-6. juni 2020. I et videointerview giver projektkoordinator Anne-Mai Vig Mott os et indblik i processen med at gå nye veje. Det taler vi også med Mark Chemnitz om. Han er en af intiativtagerne til P-Scenen i Aarhus - én af de første drive-in-scener i Danmark. Og hvordan var det så at optræde i de nye corona-tilpassede formater? Det har vi spurgt en række kunstnere om.
MEDVIRKENDE
Horsens Kommunes bylivsindsats ‘Mærk Byen’ arbejder for at skabe kultur i byen 365 dage om året. Alle de planlagte aktiviteter blev aflyst, da landet lukkede ned, og Anne-Mai Vig Mott og hendes kollegaer fra Mærk Byen måtte tænke i helt andre formater, end de plejede. I dette videoindslag fortæller hun om deres process med arbejdet omkring Horsens Kommunes helt egen Kør-selv-festival.
"Vi har brugt mange af de kompetencer, som er rundt omkring i byen, men som har været sat på pause, og så har vi forsøgt at samle det i ét fælles initiativ."
- ANNE-MAI VIG MOTT, PROJEKTKOORDINATOR, MÆRK BYEN, HORSENS KOMMUNE
MEDVIRKENDE
I dette videointerview fortæller en af idémagerne bag P-scenen, Mark Chemnitz, om processen med at skabe et helt nyt format i en tid, der ellers så sort ud for branchen.
Flere kunstnere på tværs af den danske kulturscene kastede sig ud i at optræde i helt nye formater I CoronA-krisens FØRSTE TID. Vi har spurgt dem ind til oplevelsen.
“For at være helt ærlig, så har jeg ikke nydt ét sekund af det. For mig er comedy ikke en aflevering af vittigheder på tid, men en stemning man skaber sammen med publikum.
Den er fjernet her, og tilbage står en mand og fortæller vittigheder i din bilradio.
Havde jeg været publikum, havde jeg skruet over på Nova FM. “
Heino Hansen, Komiker
optrådte til Kør-Selv-Festival
"Drive-in-konceptet kan noget andet end de traditionelle koncerter. Jeg oplevede, at der faktisk blev skabt et ret intimt rum mellem mig og publikum, da jeg spillede min første drive-in-koncert. Det er som at spille for 4 mennesker – bare gange 500."
mads langer, sanger
om optræden på p-scenen i aarhus
“Jeg synes, at hele den her periode har været sådan en underlig, surrealistisk oplevelse. Det er som et frontalt sammenstød. Fra at køre 110 kilometer i timen på motorvejen til bare at stå fuldstændig stille. Jeg var midt i en turne, som blev afbrudt knap og nap halvvejs. Gik fra at have 100 jobs i kalenderen til 3. Når man har en kreativ energi, vil man gerne ud med den. Det har været befriende, at der har været initiativer til at kunne komme tættere på hinanden. Når man ikke kunne være det fysisk, så gøre det digitalt. Jeg har været utrolig glad for det både med Luftens Helte og Fællessang. Og den succes ‘Fællessang - hver for sig’ er blevet på DR, er et bevis på, at vi har brug for hinanden og føle, at vi er sammen om noget. Det har været meget opløftende at mærke, at der er et behov for samvær og nærhed. Man tager ofte kontakten til andre mennesker for givet, især når man har et arbejde, som jeg har, hvor hele grundlaget for mit virke er at tage ud at møde mennesker og underholde dem.”
Stig Rossen, sanger
Deltog i VIDEOOPTRÆDEN med bandet luftens helte
“Coronakrisen vendte fuldstændigt om på vores hverdag. Hele vores 2020 blev mere eller mindre aflyst. Alle vores indtægter, planer og forberedelser skulle ombygges, og midt i det hele føltes det meget, meget sort. Det gør det sådan set stadig en smule. Men til gengæld oplevede vi også en enorm opbakning fra vores egne fans. Vi live-streamede ugentligt, og vores fans elskede det og var med og involveret. Det varmede og gav motivation til at komme ud på den anden side. Her på den anden side af første fase af corona, står vi stadig med et aflyst 2020, men også med et tættere bånd til vores fans.”
christian vium, sanger i gogo berlin
har livestreamet koncerter
"Isolation Fest var et stort hak i bæltet for os. Vi optog en reel koncert i øveren og forsøgte at sætte barren for, hvordan et streamet show kan være. Desuden var det vidunderligt at mødes og fyre den af - og holde korpusset frit for støv sommeren over."
svend karlsson, musiker i baest
livestreamede mens de genså sidste års copenhell koncert
“Der er helt sikkert pros and cons. Det, der har været rart ved at lave en online session, var, at jeg havde meget mere kontrol over min koncert. Hvis et nummer går dårligt, så kan man tage det igen, og jeg har også selv mixet min session, som jeg gerne vil have den til at lyde, i stedet for at andre skal forsøge at gætte sig til, hvilken en lyd jeg godt kan lide, min musik har. Men … Menneskene mangler. Energien og alt det, der er SJOVT ved at optræde, forsvinder ret meget, når man ikke kan mærke publikums tilstedeværelse. Og det er jo netop også det ukontrollerbare, og at ting bliver sat på spidsen, der gør, at en koncert er fed at se. Så det fjerner absolut noget meget inderligt at skulle optræde "online". Men det er et fedt format, hvis du er upcoming, hvor det er særligt vigtigt at have noget video content! Man når helt sikkert ud til flere med en online-koncert end til en live-koncert.“
nina liv bendstrup, sanger og musiker i mone
streamede koncert fra reffen 209
Min oplevelse med at spille en baggårdskoncert var overraskende god. Da første klapsalve lød fra altanerne, blev jeg helt overvældet. Måske fordi det lød så højt, der hvor jeg stod. Måske fordi jeg ikke havde haft den form for kontakt med andre mennesker i lang tid pga. corona-situationen. Jeg følte mig meget heldig.
marie kildebæk, sanger i yör
spillede og livestreamede koncert fra en baggård
Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk
Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,
Region Midtjylland
Skottenborg 26
8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk
Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen
Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95