Hvorfor skal vi tale om digitalisering?

Her på siden har vi samlet nogle udvalgte nedslag, der alle sætter fokus på nødvendigheden af at forholde sig til digitalisering som kulturinstitution i dag. Du kan både gå på opdagelse i EUs digitale kulturplatform Europeanas rapport fra juli 2020, der blandt andet beskriver, at de europæiske kulturinstitutioner mangler "digital selvtillid". Du kan også (gen)se vores debat "Kulturens digitale potentialer", som var på programmet til den digitale udgave af Kulturmødet Mors 2020. Som en del af de debat har vi også talt med Chris Michaels, der er Digital Director hos the National Gallery i London og digital rådgiver for det britiske ministerium for kultur, medier og sport. Du kan høre hans tanker om, hvorfor det er vigtigt at være digital som kulturinstitution i videointerviewet.

Hænder favner et WiFI ikon som en visualisering af digitaliseringens potentiale

Kulturens digitale potentialer – debat på Kulturmødet Mors 2020

Kulturlivet har i mange år på forskellig vis taget favntag med digital formidling og med det digitale rum som supplement til kulturforbrugernes fysiske møde med kunst og kultur. Men realiteterne er, at det digitale rum i høj grad kontrolleres af nogle få internationale giganter, som gennem data dygtigt udnytter vores præferencer kommercielt – bl.a. ved at tilbyde indhold, som konkurrerer med lokalt kulturindhold. I forbindelse med den digitale udgave af Kulturmødet Mors 2020 var vi i Europæisk Kulturregion vært for debatten "Kulturens digitale potentialer", der stiller skarpt på, hvordan kunstnere og kulturinstitutioner i højere grad kan tackle udfordringerne og indfri potentialerne på det digitale marked ved blandt andet at blive bedre til at samarbejde på tværs.

I en introduktion til online-debatten siger vicepræsident i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager:

"Alt, hvad vi er og gør som mennesker, har en digital side. Det er bare ikke altid, at den side også er lokal. For meget af det, vi gør, er i hænderne på gigantiske virksomheder. Derfor har vi brug for kulturen i sin oprindelige forstand til at sørge for, at vi fastholder vores identitet, selvværd og ligeværd som mennesker og ikke lader det digitale overtage os og gøre os til en del af produktet."

Deltagere:
Esben Danielsen, daværende direktør i Lokale- og Anlægsfonden
Christina Østerby, direktør i Gyldendals Bogklubber
Anders Beyer, daværende direktør for Festspillene i Bergen
Marianne Grymer Bargeman, formidlingschef på ARoS
Rasmus Rex Pedersen, assisterende professor og forsker i digitalisering ved RUC

Hvad skal der ske med digitaliseringen efter corona?

I forbindelse med debatten på Kulturmødet Mors 2020 talte vi med en af de førende specialister i den europæiske kultursektor om, hvad corona-tidens betydning for digitaliseringen i kulturbranchen i de kommende år. Chris Michaels er Digital Director hos the National Gallery i London og digital rådgiver for det britiske ministerium for kultur, medier og sport. I videoen her kan du høre hans tanker om fremtidens digitalisering af kulturlivet.

EU-rapport: DEN DIGITALE TRANSFORMATION

EUs digitale kulturplatform Europeana offentliggjorde i juli 2020 - med corona-situationen som bagtæppe - rapporten "The Digital Transformation Agenda and GLAMs", der undersøge den digitale transformation hos en række europæiske kulturinstitutioner. Her kan du selv dykke ned i rapporten:

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo