HVad er et partnerskab?

Grundelementer som samarbejde, fælles mål eller fælles værdier dukker måske op i tankestrømmen, når vi nævner ordet ‘partnerskab’. Men hvad sker der egentlig, når vi tager spadestikket dybere og afdækker, hvad et partnerskab er og kan betyde, når vi bevæger os inden for kulturen? 

Vi har talt med Yohann Floch, der er Director of Operation, On The Move, President, FACE og International Advisory Board Member, IMMART. Han hjælper os med at få defineret begrebet og fortæller, hvorfor partnerskaber er så essentielle. Du kan også læse citater fra ansatte i kulturteamet i Region Midtjylland, som til dagligt arbejder og vejleder institutioner i partnerskaber. De kommer med deres bud på det gode udviklende partnerskab. Her handler det nemlig mindre om en enkeltstående leverance, men om samskabelse.

Person lytter nysgerrigt med på en podcast
Illustration af Yohann Floch, Direktor of operation

Medvirkende

YOHANN FLOCH, DIRECTOR OF OPERATION, ON THE MOVE, PRESIDENT, FACE OG INTERNATIONAL ADVISORY BOARD MEMBER, IMMART

LYDINTERVIEW MED YOHANN FLOCH

I denne Q&A kan du lytte til Yohann Floch, der er Director of Operation, On the Move, President, FACE og International Advisory Board Member, IMMART. Han hjælper os med at udfolde partnerskabsbegrebet; Hvorfor er det relevant for kulturaktører, og hvad kræver det at etablere et partnerskab?

Unesco: Declaration of Principles of International Cultural Co-operation

UNESCO, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization er FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. Den 4. november 1966 vedtog generalforsamlingen enstemmigt en erklæring omkring principperne for internationalt kulturelt samarbejde. I det forrige lydinterview henviser kulturkonsulent, Yohann Floch, netop til denne deklaration, som en vigtig historisk begivenhed for udviklingen af partnerskaber i et kulturperspektiv. Hensigten med erklæringen var at opstille en række grundlæggende koncepter omkring retten og ønsket om fri udveksling af idéer og viden gennem samarbejde og partnerskaber. 

3 mennesker der holder fast i en ballon fyldt med kulturikoner for at illustrerer det gode partnerskab mellem kommuner, regioner, lande, organisationer og brancher

udtalelser fra kulturteamet i Region midtjylland: Hvad er et godt partnerskab?

Region Midtjyllands kulturteam er til dagligt i tæt dialog med kulturinstitutioner på tværs af regionen, hvor de agerer rådgivende på nye potentielle partnerskaber. I de følgende udtalelser reflekterer teamet over spørgsmålet "Hvad er et godt partnerskab?". 

Talebobler

"Magien opstår, når to mennesker mødes, der har vidt forskellige fagligheder, men som deler nogle grundlæggende menneskelige værdier. Så kan vi komplementere hinanden og hver især blive skarpere, inden for det vi er gode til. På arbejdspladsen og på uddannelser går de fleste op og ned af folk, som ligner dem selv fagligt, og det har blandt andet den ulempe, at man sammenligner sine egne kompetencer med folk, der kan det samme. Så er det svært at opfinde den dybe tallerken. Dine kompetencer bliver unikke, når du møder en, der kan noget helt andet, og I sammen sætter jer noget for."

”I det gode partnerskab bidrager I alle med noget forskelligt. Det er godt at være bevidst om, både når I vælger partnere, skriver ansøgning og arbejder sammen. Jeres forskellighed er det, der retfærdiggør, at netop I sidder omkring det samme bord.” 

"Nysgerrighed og åbenhed er essentielt for et godt partnerskab. Det kræver mod at dele sine erfaringer med andre – både gode som dårlige. Og det er først, når vi også tør tale om det, der er svært, at der dannes grobund for frugtbare samarbejder."

"Der, hvor der ofte opstår ny viden og nye løsninger, er, når man "leger med dem, man ikke plejer at lege med" – andre kulturelle genrer, andre brancher. Og lige så vigtigt som det projektmål, man sammen vil opnå, er de erfaringer, man får med sig fra selve udviklingsarbejdet frem mod målet. Heri ligger kimen til ny viden og nye kompetencer, som kan omsættes til værdi i egen dagligdag og organisation efterfølgende."

"Det gode partnerskab handler om at tage på en 'udviklingsrejse' sammen.  Alle partnere bør bidrage aktivt til idéudvikling og virkeliggørelse – og undgå 'leverandørfælden', hvor en part blot leverer en ydelse ind i projektet. Det lærer ingen noget af!"

”Det gode partnerskab handler (også) om kemi. I skal højst sandsynligt tilbringe noget tid sammen, så stol på jeres mavefornemmelse, når I er på partnerjagt.” 

"Partnerskaber er essentielle for udvikling – og jo større udfordringen er, desto vigtigere er partnerskabet. Når man går ind i et partnerskab kræver det, at man har en fælles forståelse for de udfordringer, der skal løses. Det er vigtigt, at man sammensætter det rigtige hold, nedsætter fælles spilleregler for samarbejdet og giver hinanden mandat i fælles rum. Dét kræver forventningsafstemning, både til processen og målet med samarbejdet. At indgå i et godt partnerskab er på den måde en styrke – både for projektet i sig selv og for de enkelte partnere, som i processen udvikler sig selv og sit netværk."  

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo