De udvalgte

Hvert år udvælger Statens Kunstfond en række nye kunstneriske talenter til det to-årige program "Den unge kunstneriske elite". Programmet giver de unge mulighed for at udvikle deres kunstneriske talent og er blot ét ud af flere eksempler på, hvordan vi hylder og udnævner kulturtalenter i Danmark med henblik på at booste deres karrierer både nationalt og internationalt. Her på siden kan du møde flere af de talenter, som er udvalgt til programmet. Med deres egne ord fortæller de, hvilke følelser talentudnævnelsen har bragt med sig - på godt og ondt. Vi bringer også et udpluk af deres arbejde, som du kan gå på opdagelse i.

Vi har også talt med den finske fotograf Esa Ylijaasko, som i 2018, sammen med danske Marie Hald, blev udnævnt som ét af talenterne i det anerkendte "World Press Photo 6x6 Global Talent Program". Og så kan du se et afsnit af TV2 Lorry-serien 'Hvad kræver det?', der handler om unge, som i en tidlig alder har opnået mere end de fleste.

Illustration af Esa Ylijaasko

Medvirkende

ESA YLIJAASKO,
FOTOGRAF OG UDVALGT AF WORLD PRESS PHOTO TIL '6X6 GLOBAL TALENT PROGRAM'

"Det er underligt, når folk kalder mig et talent. For mig føles det egentlig bare som virkelig hårdt arbejde."

Fotografi blev en naturlig del af Esa Ylijaaskos liv, da han som blot femårig fik sit første point-and-shoot-kamera. Herefter begyndte han at dokumentere sit liv; på skateboard i barndomskvarteret og på snowboard med vennerne. I dag er kameraet blevet en profession og ikke mindst en passion for den finske fotograf. Senest i 2018 blev han, sammen med danske Maria Hald, udnævnt som et af de udvalgte talenter af World Press Photo til det anerkendte "6x6 Global Talent Program". I dette interview fortæller Esa Ylijaasko om talentudnævnelsen, og de mange følelser den har bragt med sig.

Et billede taget af Esa Ylijaasko, på billedet er en samling af kvinder, syriske flygtnige.

Selvom Esa Ylijaasko har taget billeder, siden han var barn, var det først i 2013, på en rejse til Istanbul, at han for alvor begyndte at se sig selv som fotograf. Her startede han sit højt roste arbejde med at tage billeder af syriske flygtninge i flygtningelejre.

”Alt, hvad jeg gjorde og lærte inden Istanbul, var forberedelse. Først dér begyndte jeg at fotografere,” fortæller Esa Ylijaasko.

Den finske fotograf rejste ind og ud af Tyrkiet i næsten fem år, indtil han i 2018 skød det sidste billede og lagde projektet bag sig. Det var især hans arbejde i Istanbul, som resulterede i, at World Press Photo Foundation udnævnte ham som et globalt talent. En udnævnelse, der vækkede mange forskellige følelser:

”Det er komplekst. Når man arbejder med sin egen kunst, lægger man hele sin sjæl i hvert stykke arbejde. Det er så personligt. Men selvfølgelig styrker det min selvtillid at blive udnævnt som et talent. Det booster min tro på, at jeg skal fortsætte med min kunst”.

Og selvom det finske talent tager udnævnelsen som et kompliment, så indebærer det også en følelse af forpligtelse - og mange timers arbejde.

”Når folk fra ‘6x6 Talent Program’ fortæller mig, at jeg er et talent, føles det mærkeligt. Mest af alt, fordi det for mig egentlig bare føles som virkelig hårdt arbejde,” fortæller han.

"Det er komplekst. Når man arbejder med sin egen kunst, lægger man hele sin sjæl i hvert stykke arbejde. Det er så personligt. Men selvfølgelig styrker det min selvtillid at blive udnævnt som et talent. Det booster min tro på, at jeg skal fortsætte med min kunst”

- ESA YLIJAASKO, FOTOGRAF

mentorprogram gav faglig selvtillid og styrke
Det kan være svært at bryde igennem som ung fotograf i en verden, hvor der tages millioner af billeder hver dag. World Press Photo Foundation ønsker derfor at støtte den nye generation af fotografer og fotojournalister ved at bringe dem i rampelyset med talentprogrammet. Organisationen hjælper de udvalgte fototalenter med at eksponere deres arbejde på forskellige udstillinger. Men i bund og grund er nomineringen allermest en titel – du bliver udnævnt som talent.

Esa Ylijaasko fortæller, at det var hans forrige underviser og den anerkendte dokumentarfotograf, Sebastián Liste, der nominerede ham til "6x6 Talent"-programmet. Forud for udnævnelsen deltog Esa Ylijaasko i programmet "Mentor Programme VII". Bag det stod VII - et internationalt fotobureau, som gennem  mentorprogrammet støtter unge fotografer.

Et billede fra Esa Ylijaasko, billedet er dystert og viser em kontrast mellem en blød tekstur og en ru tekstur

Programmet er ifølge VII det første mentorprogram af sin slags, der søger at give professionel udvikling til fotografer, som anses for at være nye talenter i industrien. I to år arbejder fotografen sammen med VII for at opbygge og finjustere de nødvendige færdigheder for at udvide deres egen professionelle praksis.

”Det har altid været en af mine store drømme at lære gennem andre anerkendte fotografer. Det betød enormt meget for mig. Fordi, jeg netop fik muligheden for at arbejde og dyrke min passion med nogle meget kompetente folk i ryggen,” fortæller Esa Ylijaasko.

Et dystert portræt af en kvinde, taget af Esa Ylijaasko
Et udsnit af en by, det er forfaldent, dystert og mystisk, taget af Esa Ylijaasko
Et tag hvor der er er en hund, billedet er falmet og ødelagt, taget af Esa Ylijaasko

Talent er overvurderet, og hårdt arbejde er undervurderet
Når man spørger Esa Ylijaasko, hvad talent er, tøver han ikke et sekund med at svare. Ifølge ham er betegnelsen "talent" overvurderet. I stedet burde det handle om hårdt arbejde, passion og viden. Han uddyber:

”Vi tror, at mennesker, som har et kreativt talent, er født til det. Ja, nogle bliver født ind i omgivelser, hvor det ligger naturligt, at talentet kan trives – de har alle de nødvendige ressourcer, og de har mennesker omkring sig, som støtter og fodrer dem med viden. Men sandheden er bare, at alt det ikke kommer naturligt, hvis ikke du vil arbejde hårdt for det.”

Esa Ylijaaskos egen definition af et talent er nærmere en hårdtarbejdende person, som er sulten på læring og personlig udvikling.

”Talent handler for mig om at lære, og om aldrig at stoppe med at lære. Jeg kommer til at bruge resten af mit liv på at lære, for der er ikke noget der hedder, at have lært alt om kunstens form,” siger han.

Men når Esa Ylijaasko, bliver stillet overfor spørgsmålet om, hvorvidt han er et talent, lyder svaret: ”Nej, det føler jeg ikke. Jeg føler stadig, at jeg arbejder og er ufærdig.”

Medvirkende

TORE HALLAS
RAGNHILD MAY
MIKKEL ROSENGAARD
METTE SCHELDE
KIRSTINE LINDEMANN
FREJA FRIBERG LYME
ELISABETH HOLMEGAARD NIELSEN

Hvad betyder det at være et udvalgt talent?

Et headset som skal visualisere at her er et lydklip eller en podcast du kan lytte til

Vi har bedt en række kunstnere om at reflektere over, hvad det betyder at blive udnævnt som et talent. Alle kunstnerne har det til fælles, at de er blevet udvalgt gennem Statens Kunstfonds to-årige program "Den unge kunstneriske elite". Med deres egne ord fortæller de, hvilke følelser talentudnævnelsen har bragt med sig - på både godt og ondt. Her kan du lytte til deres refleksioner og se et udpluk af deres kunst.

Illustration af Torre Hallas

TORE HALLAS

BILLEDKUNSTNER

Tore Hallas er billedkunstner og arbejder primært med film og fotografi. Hans hovedfokus ligger i et krydsfelt mellem homoseksualitet og den tykke krop.

Her kan du lytte til Tore, som reflekterer over talentudnævnelsen:

Her kan du se et udpluk af Tores arbejde fra afgangskataloget på Kunstakademiet.

Illustration af Ragnhild May

Ragnhild May

KUNSTNER

Ragnhild May arbejder på tværs af kunstarter med lyd, billedkunst, musik, instrumentbygning og performance. Hun søger grænsefeltet mellem de forskellige kunstarter for at skabe nye udtryksformer.

Her kan du høre Ragnhild reflektere over at være udnævnt som talent. 

Her kan du se et udpluk af Ragnhilds arbejde:

Illustration af Mikkel Rosengaard

Mikkel Rosengaard

FORFATTER

Mikkel Rosengaard er forfatter. Med sin seneste roman udforsker han nye fortælleteknikker og internationale markeder. Hans tekster kredser om spændingerne mellem konstruktion og virkelighed.

Her kan du høre Mikkel reflektere over at være udnævnt som talent: 

Her kan du se et udpluk af Mikkels arbejde.

Forside af romanen 'Forestillinger om Ana Ivan' af Mikkel Rosengaard
Illustration af Mette Shelde

METTE SCHELDE

ARKITEKT

Mette Schelde er arkitekt og arbejder eksperimentelt med udgangspunkt i funktion og hverdagssituationer. Mette Schelde Studio har modtaget en række nomineringer og priser udover "Den unge kunstneriske elite".

Her kan du høre Mette reflektere over at være udnævnt som talent: 

Her kan du se et udpluk af Mettes arbejde:

UU CHAIR -2019
Prototype. A part of the Danish Art Collection.

STUB for FRITZ HANSEN

Illustration af Kirstine Lindemann

Kirstine Lindemann

KOMPONIST, PERFORMER OG INSTRUMENTALIST

Kirstine Lindemann er komponist, performer og instrumentalist. Med en særlig interesse for kroppen og bevægelsen som kompositorisk materiale kredser hendes arbejde om rummet mellem dig og mig. I hendes værker tænkes krop og lyd som musikalske udtryk i en undersøgelse af begrænsningerne og mulighederne for menneskelig forbindelse fra menneske til menneske.

Her kan du høre Kirstine reflektere over at være udnævnt som talent: 

Her kan du se et udpluk af Kirstines arbejde:

Between Strings
"Installation work for seven strings, amplification, lights and moving instrumentalists".

Illustration af Freja Friberg Lyme

FREJA FRIBERG LYME

OPERAINSTRUKTØR

Statens Kunstfond fortæller, at udnævnelsen af operainstruktør Freja Friberg Lyme kommer på baggrund af det frirum, som hendes projekt "Øl og Opera" skaber, hvor unge kan lære opera at kende. Derudover er hendes operaopsætninger meget anmelderroste, og hendes opsætning af "The Doll Behind the Curtain" er blevet nomineret til Årets Opera 2020 i CPH Culture.

Her kan du høre Freja reflektere over at være udnævnt som talent:

Her kan du se et udpluk af Freja Friberg Lymes arbejde:

Freja Friberg Lyme har instrueret denne særudgave af Opera Hedeland. "Susanna og Figaros Bryllup" er lavet over Mozarts fine og sjove opera "Figaros Bryllup". Operaen opføres på dansk med danske tekster, og der er flere store stjerner på scenen.

Skuespillere synger i teaterstykket 'La pizza con funghi' intrueret af Feja Friberg Lyme
Illustration af Elisabeth Nielsen

Elisabeth Holmegaard Nielsen

KONCERTPIANIST

Elisabeth Holmegaard Nielsen er koncertpianist. Hun blev i 2020 udnævnt til ”Den Unge Kunstneriske Elite” af Statens Kunstfond med begrundelsen:

”Hun har sat sig for at blive ambassadør for dansk kultur i verden. Hun finder nye redskaber til at formidle sit budskab ved at forbinde det musikalske med det visuelle.”

Hun modtog i 2016 Sonnings Talentpris. Derudover er Elisabeth prisvinder ved adskillige konkurrencer og har en række nævneværdige koncerter bag sig.

Her kan du høre Elisabeth reflektere over at være udnævnt som talent: 

Elisabeths første album.

Elisabeths andet album.

HVAD KRÆVER DET?

I TV2 Lorry-serien 'Hvad kræver det?' kan du møde fem unge, der er særligt gode til det, de brænder for, og som i en tidlig alder har opnået mere end de fleste.

LINK til TV" lorry serien (åbner i ny fane)

Monitors_3_u_fuill_blaa

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo