Der findes et utal af definitioner på ordet talent. Hvor talentbegrebet førhen har været tæt forbundet til sportens verden, er ordet i stigende grad rykket ind på det kulturelle felt. Og mens vi hylder og udnævner kulturtalenter, spirer nye initiativer, som giver danske børn og unge muligheden for at udvikle deres kunstneriske talent. Men hvad vil det egentlig sige at være et talent? Handler det om noget iboende? Vi kunne også kalde det for "X Factor-talentbegrebet" - den rå diamant, som skal opdages og slibes til. Eller handler det mere om, at "øvelse gør mester"? At arbejde hårdt og dygtiggøre sig i tilstrækkelig lang tid? Og skal man egentlig være ung for at være et talent?
Det er med afsæt i disse spørgsmål og et hav af andre, at vi i dette tema dykker ned i talentudviklingens verden. Med hjælp fra eksperter og talenter fra både ind- og udland undersøger vi bl.a., hvad et kulturtalent er, hvordan der arbejdes med talentudvikling i dag, og hvad det betyder for den enkelte kunstner at blive udråbt til at være et særligt talent.
I 2018 introducerede Kulturministeriet en talentindsats, som har til formål at dyrke og pleje unge danske talenter. Indsatsen fokuserer især på de lokale talentmiljøer rundt omkring i landet og på at støtte unge talenters karrierer. Med udgangspunkt i flere af disse initiativer ser vi på talentbegrebet fra fire forskellige perspektiver og henter også hjælp fra sportsverdenen. Vi taler desuden med nogle af de talentkommuner og miljøer, som Kulturministeriet støtter, for at blive klogere på tendenserne inden for dansk talentudvikling. Vi sætter også fokus på nogle af de unge, som er blevet udråbt som talenter og deres oplevelse af at være særligt udvalgte. Til sidst kigger vi frem, når vi spørger en professor og antropolog om, hvordan vi bedst muligt kan sikre en bæredygtig talentudvikling i fremtiden.
Rigtig god fornøjelse!
Talentbegrebet er gammelt, og kan faktisk spores helt tilbage til antikken, hvor talent var navnet på en møntenhed. Senere har man i høj grad forbundet ordet til sportens verden. De fleste har nok en forståelse af, hvad et "talent" er. Men hvad betyder det, når det handler om kunst og kultur? Og kan kulturlivet lære noget af mange års intensivt arbejde med talentudvikling i sportsverdenen?
Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midt i Kulturen tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Bettina Kiilsgaard Henrichsen
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 40 85 04 05
bettina.henrichsen@ru.rm.dk
Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,
Region Midtjylland
Skottenborg 26
8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk
Midt i Kulturen er Midtjysk Kulturakademis digitale platform for videndeling i kulturlivet. Bag Midtjysk Kulturakademi står Europæisk Kulturregion - et kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen.
Kommunikationsansvarlig:
Jeanette Østerlund Bamford
jeanette.osterlund.bamford@ru.rm.dk
+45 40 11 40 71