Der findes et utal af definitioner på ordet talent. Hvor talentbegrebet førhen har været tæt forbundet til sportens verden, er ordet i stigende grad rykket ind på det kulturelle felt. Og mens vi hylder og udnævner kulturtalenter, spirer nye initiativer, som giver danske børn og unge muligheden for at udvikle deres kunstneriske talent. Men hvad vil det egentlig sige at være et talent? Handler det om noget iboende? Vi kunne også kalde det for "X Factor-talentbegrebet" - den rå diamant, som skal opdages og slibes til. Eller handler det mere om, at "øvelse gør mester"? At arbejde hårdt og dygtiggøre sig i tilstrækkelig lang tid? Og skal man egentlig være ung for at være et talent?

Det er med afsæt i disse spørgsmål og et hav af andre, at vi i dette tema dykker ned i talentudviklingens verden. Med hjælp fra eksperter og talenter fra både ind- og udland undersøger vi bl.a., hvad et kulturtalent er, hvordan der arbejdes med talentudvikling i dag, og hvad det betyder for den enkelte kunstner at blive udråbt til at være et særligt talent.

I 2018 introducerede Kulturministeriet en talentindsats, som har til formål at dyrke og pleje unge danske talenter. Indsatsen fokuserer især på de lokale talentmiljøer rundt omkring i landet og på at støtte unge talenters karrierer. Med udgangspunkt i flere af disse initiativer ser vi på talentbegrebet fra fire forskellige perspektiver og henter også hjælp fra sportsverdenen. Vi taler desuden med nogle af de talentkommuner og miljøer, som Kulturministeriet støtter, for at blive klogere på tendenserne inden for dansk talentudvikling. Vi sætter også fokus på nogle af de unge, som er blevet udråbt som talenter og deres oplevelse af at være særligt udvalgte. Til sidst kigger vi frem, når vi spørger en professor og antropolog om, hvordan vi bedst muligt kan sikre en bæredygtig talentudvikling i fremtiden.

Rigtig god fornøjelse!

En masse spotlights som lyser forskellige steder hen for at visualisere søgningen efter et kulturtalent

Talentbegrebet er gammelt, og kan faktisk spores helt tilbage til antikken, hvor talent var navnet på en møntenhed. Senere har man i høj grad forbundet ordet til sportens verden. De fleste har nok en forståelse af, hvad et "talent" er. Men hvad betyder det, når det handler om kunst og kultur? Og kan kulturlivet lære noget af mange års intensivt arbejde med talentudvikling i sportsverdenen?

INTERVIEW, TALENTDEFINITIONER

Personer sammenarbejder omkring et pakkebånd der visualiserer udviklingen af talenter

Måderne, vi arbejder med talentudvikling på, har udviklet sig meget igennem tiden. Det gælder også inden for kunst og kultur. Og metoder og tilgange varierer stadig på tværs af forskellige institutioner. Vi har derfor undersøgt, hvordan en række talenthold, institutioner og miljøer arbejder med feltet.

INTERVIEW, Q&A, VIDEO

En person som står i en håndflade, bliver holdt oppe i nakken af en anden hånd for at visualisere de udvalgte talenter

Hvert år udvælger Statens Kunstfond en række nye kunstneriske talenter til det to-årige program "Den unge kunstneriske elite". Programmet giver de unge mulighed for at udvikle deres kunstneriske talent og er blot ét ud af flere eksempler på, hvordan vi hylder og udnævner kulturtalenter i Danmark med henblik på at booste deres karrierer både nationalt og internationalt. Vi har mødt en række unge, der er blevet fremhævet som talenter, for at dykke ned i, hvad det betyder at være udnævnt til talent - på godt og ondt. Vi bringer også et udpluk af deres arbejde, som du kan gå på opdagelse i.

INTERVIEW, LYDBIDDER, VIDEO

Hænder som bygger mur med mursten som byggesten for en bæredygtig talentudvikling

Når det drejer sig om at udvikle talenter inden for kunst og kultur, er holdningerne mange og forskellige. Skal vi fokusere på det enkelte individ, investere i flere talentkommuner - eller skal vi måske lægge vores fokus et helt tredje sted? Og hvad skal der egentlig til for at skabe en bæredygtig talentudvikling, der kan sikre den kunstneriske talentmasse i fremtiden? Det har vi talt med antropolog og museumsdirektør, Nina Poulsen, og professor og rektor på Designskolen i Kolding, Lene Tanggaard, om.

DEBATINDLÆG, VIDEO

MARTS 2021

Talentudvikling

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo