Sidste år præsenterede verdenssundhedsorganisationen WHO den hidtil største globale rapport om sammenhængen mellem kultur og sundhed. Rapporten samler evidens fra mere end 3.000 undersøgelser fra hele verden og ser samtidig på, hvordan kulturelle aktiviteter kan være et supplement til traditionelle sundhedstilbud. Resultaterne viser, at kunst og kultur kan spille en vigtig rolle i forhold til vores trivsel, at formindske stress, lindre angst og depression og samtidig have fysiologiske effekter som for eksempel lavere blodtryk, smertelindring og lavere niveau af stresshormoner i kroppen.

Med afsæt i rapporten har vi undersøgt området fra fire forskellige perspektiver. Vi starter med at besvare spørgsmålet "hvordan hænger kultur og sundhed egentlig sammen?" med hjælp fra både humaniora og lægevidenskaben. Vi har desuden talt med forskere på området om de tendenser og den forskning, der foregår inden for det tværfaglige felt lige nu. Herefter dykker vi ned i de effekter, som koblingen med sundhedsområdet har for kunsten og kunstnerne. Vi har spurgt to kunstnere om, hvad de synes om brugen af kunst og kultur som sundhedsfremme. Hvilke nye muligheder skaber det? Og hvad er udfordringerne? Til sidst sætter vi fokus på det kunstneriske produkt og oplevelsen af at samarbejde med sundhedssektoren som kunstner. Og så har vi talt med både skabere og brugere af Sundhedsstyrelsens nationale satspuljeprojekt 'Kultur på Recept'.

Rigtig god fornøjelse!

Hjerner som er omringet af musik, som en illustration af den positive påvirkning kultur kan have på hjernens signalstoffer

Sammenhængen mellem kultur og sundhed er efterhånden ubestridelig. Men hvordan spiller de to områder egentlig sammen? Hvornår begyndte man at interessere sig for kunst og kulturs helbredende effekter? Og hvilke problematikker opstår der, når to så forskellige felter mødes? Det giver prodekan for forskning og talentudvikling, Ph.d. og skoleleder ved Arts på Aarhus Universitet, Anne Marie Kragh Pahuus, sit svar på. Vi har også talt overlæge og forkvinde for foreningen Kunst og Mental Sundhed, Birgit Bundesen, om hendes syn på kultur og sundhed ud fra arbejdet med forfatterledede skriveworkshops i psykiatrien. Og så kan du dykke ned i WHO's store internationale rapport om kunstens rolle for vores trivsel og velvære.

INTERVIEW, VIDEO, RAPPORT

En global dialog om sammenhængen mellem kultur og sundhed

Selvom sammensmeltningen af kultur og sundhed er et relativt nyt felt, er der allerede sket en masse over de sidste 20 år. Interacting Mind Centre på Aarhus Universitet forsker i interaktion. Over de sidste år har måden, de arbejder på, ændret sig. Professor og centerleder Andreas Roepstroff giver her et indblik i det arbejde, centret laver, som blandt andet har ført til kultur- og sundhedsprojektet ‘Tid til læsning‘. Vi har også talt med hjerneforsker og jazzmusiker, Peter Vuust, om koblingen mellem kultur og sundhed med udgangspunkt i hans forskningsprojekt ‘Music in the Brain‘. Til sidst kan du dykke ned i Nordic Journal of Arts, Culture and Health tidsskrift fra 2019 og læse et uddrag af Anita Jensens bog ‘Kultur og Sundhed – en antologi‘. Anita Jensen er ph.d. og postdoc på Videnscenter for Kultur og Sundhed på Aalborg Universitet og introducerer sin bog med fokus på kapitlet ‘Hvor vil vi hen?‘

ARTIKEL, VIDEO, TIDSSKRIFT, BOGUDDRAG

Hænder som rækker ud efter en bunke bøger skal visualisere dialogen om kunst og sundhed hænger sammen

Bør kultur og sundhed egentlig hænge sammen? Sker der en instrumentalisering af kunsten, når den bruges inden for sundhedssektoren - eller skaber det innovation? Det har vi spurgt to kunstnere om, nemlig forfatteren Knud Romer og "community-kunstneren" François Matarasso. For skal kunsten andet end at være kunst? Og hvad betyder målet i sidste ende for det kunstneriske produkt?

ARTIKLER

En lille hånd ovenpå en stor hånd som skal visualisere det at skabe og modtage kultur og kunst

Hvordan er det at skabe kunst, der har til hensigt at gavne modtagerens helbred? Vi har besøgt kunstneren Sergei Sviatchenko til en snak om, hvordan det er at arbejde med projekter, som folk møder i sundhedssektoren. Derudover ser vi nærmere på oplevelsen af at deltage i kulturelle initiativer med en fortænkt helbredende intention. Her er det nationale satspuljeprojekt 'Kultur på Recept' et godt eksempel. Projektet har afprøvet kultur- og sundhedstilbud i fire danske kommuner med rigtig gode resultater. Vi har talt med Nina la Cour Raksmani, der er projektleder for Kultur på Recept i Silkeborg Kommune, og med Tina Thule Bach, som selv har deltaget i et forløb. Du kan også dykke ned i evalueringsrapporten i selskab med antropolog og ekspertisechef hos NIRAS, Gertrud Øllgaard.

INTERVIEW, VIDEO, RAPPORT

DECEMBER 2020

Kultur OG sundhed

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo