Ordet vækstlag illustreret ved at en gruppe mennesker sammenarbejder for at udvikle og nå frem til nye ideer

I ordbogen defineres ordet "vækstlag" som "en gruppe af mennesker, der er på vej frem og som skaber ny udvikling på et område". Udvikling, nyskabelse og kreativitet er altsammen nøgleord i kulturverdenen, men hvad - og hvem - er kulturens vækstlag egentlig? Og hvilken rolle spiller vækstlaget for udviklingen af kulturlivet?

I dette tema sætter vi fokus på nogle af de tiltag, organisationer, grupper og miljøer, som arbejder på at skabe kulturudvikling  og nye initiativer. Vækstlag bliver ofte brugt til at beskrive både helt nye, spirende tiltag og mere etablerede organisationer. Vi ønsker  at skabe en fælles forståelse af begrebet og ser nærmere på vækstlagets betydning. Vi dykker ned i nogle af de forskellige typer af kulturelle og kreative vækstlag, der findes omkring os, og undersøger deres særlige bidrag. Afslutningsvis tager vi et kig på fremtidens rekruttering og udviklingen af vækstlag, og ser på hvordan vi som branche kan sikre de bedst mulige forudsætninger for vækstlagenes udviklingsmuligheder i fremtiden.

Rigtig god læselyst!

En gruppe personer holder en stige for at hjælpe en fjerde person nå nye højder, som en visualisering af vækstlag

Rundt omkring i landet spirer nye vækstlag frem, mens andre udvikler sig til mere etablerede platforme. Vækstlag bruges vidt og bredt til at beskrive nystartede, kreative miljøer, men hvem er det egentlig vi taler om? Hvad er et vækstlag? Hvilken rolle spiller det? Og hvorfor er det vigtigt?

CITATSAMLING, ARTIKEL, UDDRAG

En gruppe personer marcherer frem med hver deres interesse i hænderne, for at visualisere hvordan vækstlag kan blomstre kulturen

Hvilke forskellige vækstlag findes der egentlig i kulturbranchen? Hvilke udfordringer og arbejdsopgaver beskæftiger de sig med? Og hvad er deres bidrag? Vi har fundet en række konkrete eksempler på vækstlagstyper og -aktører og ser nærmere på den udviklingsrejse, som de befinder sig på - fra en eller flere ildsjæle til mere etableret platform.

ARTIKEL, LYDINTERVIEW, BLÅ BOG

To personer som vander hinanden med en vandkande for at illustrere vigtigheden i at hjælpe hinanden for at sikre vækstlagenes fremtid

Hvilket fundament skal fremtidens vækstlag have for at blomstre op, og hvordan sikrer man succes for eksisterende vækstlag? Vi tager fremtidsbrillerne på og undersøger, hvad det egentlig kræver at holde gang i vækstlagene, og hvorfor de er en vigtig investering for kulturen både i og udenfor Danmark.

UDDRAG, VIDEO, ARTIKEL, INVITATION

MAJ 2023

VÆKSTLAG

NYHEDSBREV

Vil du have inspiration, ny viden, aktuelle tendenser og konkrete erfaringer fra kulturlivet direkte i din indbakke? Midtjysk Kulturakademi tilbyder gratis, kulturfagligt nørderi og videndeling for alle, der arbejder med kunst og kultur. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

KONTAKT

Tanja Phaff Louring
Projektleder, Midtjysk Kulturakademi
+ 45 51 97 97 28
tanja.louring@ru.rm.dk


Sekretariatet for
Europæisk Kulturregion,

Region Midtjylland
Skottenborg 26

8800 Viborg
info.kulturregion@rm.dk

Presse

Tilgængelighedserklæring

Cookiepolitik

MIDTjysk kulturakademi

Bag Midtjysk Kulturakademi står Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion - det regionale kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen

Kommunikationsansvarlig:
Amalie Møller Christensen
amachi@rm.dk
+45 24 75 37 95

midt_logo_i-samarbejde-med-03_sort_cmyk
Europæisk kulturregion logo